Hamarøy.jpg)
Hamarøy er egentlig ingen øy, men en halvøy som for lenge siden den gang landet lå lavere var en virkelig øy. Hamarøy har ingen byer, men flere tettsteder slik som: Oppeid, Presteid, Skutvik, Innhavet og Ulvsvåg. Hamarøy er en kommune med variert og flott natur med rikt dyreliv. Hamarøy er mest kjent både innenlands og utenlands for forfatteren Knut Hamsun. Han bodde på Hamarøy i mange år og har hentet sin inspirasjon til store deler av sitt forfatterskap fra naturen og menneskene her oppe.
Jeg gik ind gjennem skogen, jeg begyndte å røres til tårer og var henrykt, jeg sa hele tiden; Gud i himlen at jeg skulle komme hit igjen. Knut Hamsun Fra: Under Høststjernen Sommernetter og stille vand og uendelig stille skoger. Intet skrik, intet fottrinn fra veiene, mit hjærte var fuldt av dunkel vin. Knut Hamsun Fra: Pan |
Litt mer om Hamarøy og Hamsun
Hamarøy markedsfører seg som æventyrlandet, og det har sikkert kommunen mange gode grunner for.
Som Narvikværing med besteforeldre i Saltdal sør for Rognan, var barndommens somre preget av støvete bilturer på en hullet riksvei 6. Den gang var det 4 ferjestrekninger på turen mellom Narvik og Saltdal. Det var en ferjestrekning nord og en sør for Hamarøy. Rally Hamarøy var et begrep som en tidlig måtte lære seg å respektere. Det var om å gjøre å få en god posisjon ut av ferja, for så å kjøre forbi så mange tullinga fra utlandet som mulig for å få en bra plass i neste ferjekø. Far min bak rattet i en Saab 96 med Pepita kassettspiller og Kirsti Sparbo syngende ut av høyttalerne. Det er mine minner om Hamarøy.
Hamarøy er også så mye mer enn å kjøre langs E6. Tror det var i 1983 at jeg første gang kjørte strekningen Ulsvåg – Skutvik for å komme meg til Lofoten med ferga Skutvik – Svolvær. Da ble opplevelsen mer komplett av æventyrlandet Hamarøy.
Turisme og Knut Hamsun er viktig for Hamarøy som næring. Mange søker hit året rundt og spesielt om sommeren. Det var derfor viktig for Hamarøy at Hamsunsenteret ble realisert.
Knut Hamsun flyttet sammen med familien til Hamarøy og Hamsund i 1862, rundt sankthans. De kom flyttende fra Lom i Gudbrandsdalen. Reisen gikk over Dovre med hestekjerre og til fots. Hamsun var da bare en liten gutt. Det var dårlige tider og mange fløtta nordover for livnære seg av fiske og det jorda kunne gi. Fra Trondheim reiste de videre med dampbåten Ægir og sansynligvis til Grøtøy i Steigen, hvor de fikk båtskyss videre til Hamsund.
Høsten 1874 får han seg arbeid hos en av Saltens mektigste menn, Nicolai Anton Walsøe, handelsmann på Tranøy, som driver en stor virksomhet basert på de rike sildefiskeriene. Tranøy har vært og er et viktig sted for sjøfarten. Fyrlykta på Tranøy ble første gang tent i 1864 og det var et uvanlig syn på Nordlandskysten.
Tranøy handelsted og fyr ble viktig for Hamsund i hans diktning. Fyrvoktere og loser var ofte nevnt i bøkene hans. Fyret på Tranøy ble svært viktig for malmskipene på tur inn og ut Vestfjorden etter at Ofotbanen åpnet i 1902. Tranøy ble også loshavn og på det meste var det 30 loser i virksomhet for å betjene malmskipene og annen trafikk.
Det er ikke alltid like enkelt å forstå Hamsun. Han dikter mange ganger i bilder, der en må tenke seg om to ganger.
Fyrvokter Paul Schøning var sat til styrer og leder av fyrets idioti: Han tændte det og lot dets jærnhode sprænge, blank stupiditet to mil tilhavs, han slukte det og det sto der i en motsat meningsløshet indvendig og utvendig: det var så kjækt, så kjækt, og det hadde ingen i hånden, men sto der som i tøisko mot havet. |
Syns det til dels minne mæ om en viss skribent som har gifta seg inn i en viss royal familie.
Fyret på Tranøy eies og drives av kystveket, mens resten av bygningene drives av Hamarøy kommune, som ansetter vertskap. Her er det mulighet for opplevelser og overnatting. Et stykke kystkultur som er viktig å ta vare på. Æ har en plan om å rekonstruere stedet på en liten haug ved hytta. Foreløpig så har æ fått fyret på plass 1.70 høyt med lys og tåkelur.
I 1875 forlater Hamsun Hamarøy.
Etter 21 år ute i verden kommer Knut tilbake til Hamarøy på forsommeren året 1900. Han har rukket å bli en kjent og omstridt forfatter, og gitt ut tre bøker som fortsatt står som høydepunkter i europeisk litteratur, Sult (1890), Mysterier (1892) og Pan (1894).
Etter noe tid reiser Hamsun ut igjen sommeren 1911 vender han tilbake til Hamarøy, sammen med sin nye kone Marie. De slo seg ned på gården Skogheim.
Her ble han og familien boende i 6 år. Han hadde en drøm om å være bonde, men det var Marie som tok seg av gården, for Knut Hamsun måtte ha fred for å skrive, og den freden fant han best borte fra gården og ungene.
Hamsuns år på Skogheim er sterkt preget av det samme som hadde preget hans tidligere liv; rastløs flakking fra sted til sted.
De 6 årene var en litterær fruktbar tid. Han skrev tre store romaner i denne tiden, dobbeltromanen Børn av tiden (1913), Segelfoss by (1915) og Markens grøde (1917)- romanen han fikk nobelprisen for i 1920. I 1917 forlot familien Hamarøy, og etablerte seg etter en tid på Nørholm, ved Grimstad, der han bodde fram til sin død i 1952.
2 hvert år arrangeres Hamsundager en uke til ende, med kunst og håndverksutstilliger, litteraturseminar, konserter, både ute og inne og mye mye mer. Her er et bilde fra Nesstraumen, der Hellbillies hadde konsert for noen år siden under Hamsundagene.
Her er et bilde fra byggingen av Hamsunsenteret. Senteret er tegnet av en anerkjent arkitekt Steven Holl fra USA. Det var stor ståhei i mange år om dette prosjektet, men det ble bra til slutt. sier .......mange.
Ferdig
Hamsun er kjent over hele verden, også Knøttene kjenner han og især Snoopy har dikteren i tankene.
John-Karstein